W .P. K .L. | Selangor | Melaka | Johor | Pulau Pinang | Kelantan | Terengganu | Perlis | Kedah | Negeri Sembilan | Perak | Sabah | Sarawak | Pahang
  怡保圣母玛利亚国民型华文小学
SJK (C) AVE MARIA CONVENT
董事会 家教协会
校友会 毕业留痕
School Onlie
 

1938 : Sekolah Ave Maria yang dikenali dengan nama Sekolah Convent Cina telah didirikan di Pusat Katolik di Jalan Sultan Idris , Ipoh. Sekolah ini ditubuhkan oleh pengasasnya Reverend Mother Pauline Lagrix ( 1899 -1988 ) untuk menawarkan peluang pelajaran ( khasnya pelajaran Cina ) kepada budak-budak perempuan.

1945: Selepas Perang Dunia Kedua ,Rev. Mother Pauline membangunkan semula sekolah ini dengan nama baru " Convent Teik Siew" yang bererti " Convent Pendidikan Akhlak ". Sekolah ini menduduki sebahagian daripada bangunan Convent of the Holy Infant Jesus di Jalan Sultan Idris,Ipoh.

1948 : Bila banci bertambah, sekolah ini terpaksa dipindah ke kawasan baru di Jalan Chung Thye Phin. Sekolah baru ini yang dinamakan " Sekolah Ave Maria Convent " dimulakan dengan 12 buah bilik darjah iaitu darjah satu hingga darjah enam, Sister Thomas Foo dilantik sebagai Guru Besar pertamanya.

1958 : Sekolah ini berubah daripada sebuah sekolah mubaligh menjadi sekolah bantuan kerajaan. Bangunan-bangunan dan tapak sekolahnya merupakan milik " Sisters of St. Mour" sementara bantuan penyekolahannya daripada kerajaan.

1962 : Sebuah kolam renang telah dibina dengan wang kutipan daripada satu pesta ria.

1967 : Sebuah dewan bersama 4 buah bilik darjah dan 7 buah tandas telah siap dibina. Dengan adanya 36 buah bilik darjah,sekolah dibahagikan kepada sesi pagi dan sesi petang.

1974 : Dengan bantuan kewangan PIBG, sebuah perpustakaan yang selesa telah siap dibina.

1978 : Sister Thomas Foo,Guru Besar pertama sekolah ini mengambil keputusan untuk bersara selepas berkhidmat selama 30 tahun. Tempatnya diambil alih oleh Sister Mary Christine.

1981 : Puan Yeoh Kian Teik menjadi Guru Besar apabila Sister Mary Christine ditukarkan berkhidmat di tempat lain. Pada tahun yang sama SRJK(C) Ave Maria Convent dipilih sebagai salah sebuah daripada 7 buah Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Cina yang dijadian Sekolah Percubaan KBSR.

1982 : Klinik Pergigian telah dimulakan untuk memberi perkhidmatan kepada murid-murid.

1983 : Puan Ching Kong Sing mengambil alih tempat Puan Yeoh yang bersara pada bulan JUn dan menjadi Guru Besar yang ke -4.

1988 : Sebahagian daripada perpustakaan diubahsuai menjadi bilik komputer. Beberapa bilik stor juga telah ditetapkan sebagai Pusat Sumber Kecil bagi menyimpan alat-alat pandang dengar mata pelajaran masing-masing.

1990 : Hawa dingin telah dipasang di perpustakaan dan bilik komputer dengan kutipan wang yang didapati melalui penganjuran suatu walkaton oleh PIBG.

1992 : Bilik Kemahiran Hidup telah didirikan di sebelah Dewan Sekolah dengan bantuan kewangan PIBG.

1993 : Kantin sekolah telah diubahsuai. Meja dan bangku telah ditambah. Kipas telah dipasang. Bilik Guru juga telah diperbesarkan.

1994 : Pejabat sekolah telah diubahsuai.Bilik guru mendapat perabot baru. Lantai simen kantin ditukarkan kepada lantai mozik.

1995 : Sebuah dewan serbaguna untuk Sekolah Rendah dan Sekolah Menengah telah dibina dengan sokongan dari Lembaga Pengurus,PIBG,guru-guru,murid-murid dari kedua-dua buah sekolah ini.

1999 : Rancangan Sekolah Bestari dimulakan dengan bantuan dan sokongan penuh daripada PIBG. Untuk fasa pertama, 2 buah bilik Audio-Visual dan sebuah bilik CAL telah dibina.

2000 : Pn. Mar Lee Chin mengambil alih tempat Pn. Ching Kong Sing yang bersara pada bulan Jan dan menjadi Guru Besar ke-5.

2001 : Dengan bantuan PIBG,Bilik Guru Besar, Bilik Penolong Kanan dan Pejabat Sekolah telah diubahsuai. Pondok Bacaan juga diubahsuai menjadi Bilik Gerakan dan Bilik Bimbingan.

2002 : Fasa Kedua projek sekolah bestari telah dimulakan dengan mengubahsuaikan 8 buah bilik darjah supaya menjadi Bilik Darjah Bestari yang dilengkapi dengan LCD projector dan komputer.

2004 :Proses pengotomasian buku-buku dalam pusat sumber sekolah dijalankan.

2005 :Pusat sumber diubahsuai sekali lagi dengan tujuan menjadikan
PSS sebagai sebuah ‘Pusat Sumber Elektronik’. Tahun ini, sekolah kami dianugerahkan ‘Sekolah 5 Bintang Peringkat Negeri’. Dalam Majlis Anugerah Gemilang Akademik 2005 , Sekolah kami telah mendapat 3 anugerah daripada Jabatan Pelajaran Perak iaitu
i) Kategori Peperiksaan UPSR Pencapaian Kuatiti SJK( C ) Bandar
ii) Kategeri Peperiksaan UPSR Pencapaian Kualiti SJK( C )
iii)Anugerah Perdana Khas Sekolah Rendah

2006 :Dana daripada Hari Kantin Tahun 2005 telah digunakan untuk
membina semula tembok kantin yang hampir roboh dan juga mempertingkat kemudahan fizikal kantin. Projek ini telah dapat disempurnakan dengan jayanya dalam bulan Mac 2006. Atas jasa baik Y.B. Datuk Chew Wai Khoon memberi peruntukan sebanyak RM 27000, “Laluan Gajah Menyusur” telah dibina untuk memberi kemudahan yang lebih baik kepada murid-murid terutama pada hari hujan.Pihak PIBG juga membina semula tapak perhimpunan untuk meningkatkan kemudahan fizikal bagi memberi suasana yang lebih kondusif kepada murid-murid di sekolah ini. Selain itu, sebuah taman bunga mini telah dibina di sebelah klinik pergigian untuk meningkatkan keceriaan sekolah.Ketiga-tiga projek tersebut telah disiapkan dalam bulan Disember 2006.

2007 : Sekolah mendapat peruntukan sebanyak RM20,000 daripada JPN untuk mengubahsuai tingkap bilik darjah tahun 1/4.Y.B. Dato Chew Wai Khoon (wakil rakyat Tebing Tinggi) telah berusaha untuk mendapat sumbangan sebanyak RM250,000 daripada pihak kerajaan untuk membina semula tandas lama murid-murid serta guru-guru. Beliau juga telah berusaha untuk mendapatkan peruntukan sebanyak RM28,000 untuk mengubahsuai serta meningkatkan fizikal bilik pemulihan.
 
 
马来西亚概况 | 节日 | 文化 | 各行政区
关于未来 | 智力奥秘 | 世界之最 | 十万个为什么 | 最新发明